De oranje krokodil

Deze informatie over organisatieopstellingen was tot voor kort te raadplegen via de site van De Oranje Krokodil; recentelijk is de informatie van deze site samengevoegd met het gedeelte over organisatieopstellingen van de systemische proeverij

De achterliggende principes zijn bij organisatie- en familieopstellingen gelijk. De focus van de opstellingen is echter duidelijk anders. Bij organisatieopstellingen gaat het om wisselende verantwoordelijkheden, taken, functies en bevoegdheden. Bij familieopstellingen gaat het om relaties en loyaliteiten binnen en tussen generaties. Ook is het doel van een organisatie (toegevoegde waarde) geheel verschillend van het doel van een familie (doorgeven van het leven). Overigens neem je alles wat speelt in je familiesysteem onbewust mee naar de werkvloer. Familiebedrijven zijn daarbij een zeer interessante tussencategorie waarbij de familiezaken en de organisatorische zaken vaak door elkaar heen zullen lopen.

Wat is een organisatieopstelling?

Je krijgt op een verrassende en onverwachte manier zicht op het krachtenveld van je organisatie: welke verbindingen zijn er tussen mensen, teams en afdelingen en hoe is de samenwerking écht geregeld? Waar stroomt de energie en waar niet?

Jan Jacob Stam somt in zijn boek: “Het verbindende veld” de voorwaarden op voor gezonde organisaties:

  • iedereen heeft een eigen plek en iedereen wordt gerespecteerd en gezien vanwege  de unieke bijdrage
  • er is helderheid over ieders taak en positie in de hiërarchie zodat iedereen z’n werk goed kan doen
  • Ieder geeft in z’n werk aan de organisatie (kennis, ervaring, inzet) en krijgt daar iets voor terug (beloning, respect, waardering); er is een evenwichtige balans tussen geven en nemen.

Aanleidingen voor organisatieopstellingen

Soms merk je dat je in je werk tegen zaken aan blijft lopen; dat het niet zo gaat als jij graag wilt. Wellicht heb je al van alles geprobeerd, maar kom je niet verder? Jouw bekende gedrag werkt niet meer, je vertrouwde strategieën lijken niets op te lossen.

Met een opstelling bieden we je een uitgelezen kans om inzicht te krijgen in datgene waarvan je je niet of nauwelijks bewust bent. Aan de hand van jouw vraag onderzoeken we onderliggende  en belemmerende patronen. We laten je zien welke mogelijkheden je hebt om vaste patronen te doorbreken. We helpen je, kortom, antwoord te vinden op de vraag:  ‘hoe werkt dit eigenlijk bij mij en wat kan ik anders doen?’

Hoe weet je of een organisatieopstelling iets voor jou is?

Als je geïnteresseerd bent in een moderne manier die je helpt om ten volle je zakelijke en persoonlijke ambities te bereiken dan kun je op deze site meer lezen en besluiten of het bij je past. Het is inmiddels de snelst groeiende methode op het gebied van coaching en begeleiding omdat het relatief goedkoop is, het snel werkt en oplossingsgericht is. Je kunt laagdrempelig komen kennismaken door eerst een keer naar een workshop te komen als toeschouwer en daarna te besluiten of de methode zodanig aanspreekt dat je zelf een opstelling wilt over jouw vraag.

We geven je hier graag een aantal voorbeelden die professioneel kunnen spelen. Hierbij kun je denken aan:

  • je bent leidinggevende en je medewerkers zeggen ‘ja’, maar doen ‘nee’;
  • je kunt slecht tegen gezag of autoriteit;
  • er zijn telkens terugkerende conflicten en ruzies
  • je neemt vaak teveel hooi op je vork en loopt tegen je eigen grenzen aan (burn-out).

Als je een eigen werkgerelateerde vraag hebt en je vraagt je af of deze vraag zich leent voor een opstelling, neem dan contact op.

Hoe werkt een organisatieopstelling

Systemisch werken, en een organisatieopstelling is hier een onderdeel van, heeft tot doel de verborgen belemmeringen binnen jouw organisatie zichtbaar te maken en je uit te nodigen een andere positie in te nemen in het systeem, waardoor mensen en systeem gezonder kunnen functioneren.

In situaties zoals hierboven beschreven is een opstelling een heel mooi middel om snel tot de kern te komen en inzicht in je eigen situatie te krijgen. Een opstelling is geen wondermiddel en meestal geen directe oplossing voor jouw vraag of probleem, maar een momentopname. ‘Werk aan de winkel’ dus. Een moment waarop je in de spiegel kijkt en kunt besluiten te werken aan nieuwe mogelijkheden. Hierbij helpen we je graag.

Kijk in de agenda voor data of meld je direct aan voor een van de opstellingen.